Roada

És un grup de música tradicional de les Illes Balears nascut a finals de 2015 al Pla de Mallorca. Està format per músics que provenen de grups i estils diversos però vinculats des de sempre amb la música i la cultura popular. L’objectiu principal del grup és participar a les ballades populars, amb la il·lusió d’omplir les places amb bona música i amb un aire fresc. Tot això oferint un repertori que alterna temes tradicionals, repertori de músics i grups de la terra, i donant sobretot una especial importància al repertori propi dels músics del grup, per tal que els balladors puguin gaudir dels balls, sense deixar de banda la part més musical. Han sonat a ballades arreu de l'illa, Algaida, Pina, Mancor, Muro i Palma en són alguns exemples. A més, conta amb un repertori de romanços i altres cançons per a recitals. El mes de març de 2019 varen presentar el seu primer treball discogràfic, Roada, el qual ha estat enregistrat als estudis Ona, de Bunyola (Mallorca), de la mà de Miquel Brunet.

L'any 2020 varen participar a les festes de Sa Pobla a Gràcia, actuant al Centre Artesà Tradicionàrius i l'endemà als foguerons de la Plaça de la Virreina.

També el 2020, participaren a la 23 Fira Mediterrània de Manresa.

En aquests moments estan acabant l'enregistrament del seu segon disc, també de la mà de Miquel Brunet. Noves cançons de producció pròpia que d'aquí uns mesos sortiran a la llum.

En Santi Comas sona el llaüt i el guitarró a Roada. Ha estat sempre vinculat a la música popular, comença aprenent a sonar la bandúrria de ben jovenet i de llavors ençà ha passat per diferents agrupacions de ball de bot com Aires Santjordiers, Tamarell o Carumbau.

Cursa estudis professionals de guitarra al Conservatori i de mestre de música a la UIB, així com també algunes classes a nivell particular i autodidàcticament de guitarra elèctrica.

Ha format part d’agrupacions com de guitarres, orquestra de cambra i Djazz3 i, actualment en grups com Cop de Gas i Etxem de Lloca.

Mestre de música a l’escola pública i mestre de guitarra a diverses escoles de música. Actualment, guitarrista al musical Grease de la productora Baleart Music.

Dins el repertori de Roada trobam composicions pròpies com el "Fandango de ses tres flors", "Bolero d’identitat" o "Jota de plaça".

Pep Fiol
Pep Fiol
En Pep Fiol és sonador de guitarres (acústica i espanyola).

Nascut a Son Sardina, és algaidí d’adopció, i es dedica al món de les arts gràfiques. Apassionat per la música tradicional de la nostra terra ha format part del grup Herbes Dolces des del seu començament (1988). Amb ells ha enregistrat tres discs: Es darrer que tanqui, De prop i Ma terra.

Ha estat fabioler “oficial” dels Cossiers de Son Sardina. Amb motiu dels 30è aniversari dels Cossiers, participà en la creació del ball nou amb la incorporació de la figura del dimoni.

Actualment també és guitarrista a la Smold Band, formació sorgida dins de la Big Algaidarts Band, amb un estil i repertori molt variat.

És autor de la "Jota des rellotge" (lletra popular).

Guiem Mascaró
Guiem Mascaró
En Guiem Mascaró, natural d’Algaida, és el baixista de Roada. Ha estudiat piano, percussió i guitarra a l’Escola de Música d’Algaida i és mestre de música a primària. Toca a la Banda de Música d’Algaida com a percussionista des de fa més de 20 anys (amb qui va enregistrar el disc Cançons Algaidines), i ha col·laborat amb altres bandes de música (com la de Santa Maria, Son Servera o la de la Federació de Bandes). Forma part d’altres grups, com Etxem de Lloca, els Esburbats, o Crit de Sang. A més, ha estat vinculat a altres formacions musicals, com el grup Arpellots Havaneres band, passant per bandes de ball de saló, grups de rock, o col·laborant amb corals.

Duu molts d’anys vinculat a la música i cultura popular, ha format part de vàries agrupacions de música tradicional (arribant a enregistrar un disc). Col·labora de forma habitual amb l’escola de ball de bot Calabruix com a músic (participant a festivals internacionals, i forma part dels Cossiers d’Algaida.

Dins el repertori de Roada trobam composicions pròpies com la "Jota d’Algaida", el "Bolero si me surtia", els fandangos "Platònic" i "Emboirat".

Sebastià Mut
Sebastià Mut
En Sebastià Mut, piner de soca-rel i nét de xeremier, és el cantant i acordionista del grup. Estudià de més jove a l’escola de música d’Algaida, i seguí els seus estudis com a mestre de música i com a psicopedagog. En l’actualitat, estudiant de pedagogia musical al Conservatori Superior i actiu en el món de la música com a docent (pedagog i director de cor), com també com a músic en diferents formacions musicals, ressaltant el grup a cappella O’Veus. i .Cat

Dintre del repertori de Roada podem trobar les jotes “Pinera” i “de sa Roada” i el “Bolero de Sa Font de Pina” com a composicions pròpies.

En Toni Nadal, fill de Toni i nét de Toni, ja acudeix de ben petit a foguerons i beneïdes de Sant Antoni i Sant Sebastià on queda sempre embadalit del so de les ximbombes i de les xeremies. D’edat de 18 anys les primeres anades amb el cotxe les feia anant a Santa Eugènia a aprendre a sonar les xeremies, on el 2001 s’estrena amb els xeremiers locals al Festival de Músics per la Llengua .

Al 2002, s’estrena sonant en colla amb un amic de S’Arenal, el seu poble, i de llavors ençà no han aturat de sonar com a Xeremiers de S’Arenal per tot Mallorca, així com també en ocasions puntuals a Catalunya i al País Valencià.

En Toni, que amb Roada sona les flautes, les xeremies i les percussions tradicionals, també acompanya en ocasions a xeremiers ja experimentats, receptors del testimoni dels vells xeremiers amb qui amplia aprenentatge, repertori i estil. També coneix i s’interessa per alguns d’aquests vells mestres xeremiers, ja majors, els quals li inculquen l’estima per la tradicional colla de xeremiers i les ganes de seguir dignificant aquests instruments.

Lluís Segura
Lluís Segura
En Lluís Segura, fill d’un llonguet xueta i d’una manacorina, comença amb la música de ben petit a l’escola Es Taller, d'en Carles Ponseti i na Marisa Roca, entre d’altres, i a l’escola Mata de Jonc.

Tot i haver après la guitarra de la mà d'en Pere Fiol, també a l’Escola Ireneu Segarra, no és fins als vint i molt que entra en el món la percussió i estudia amb Susana Pacheco, Armando Lorente o Juanjo Guillen. Mai deixa, però, la passió pel món coral, que nasqué a Mata de Jonc i el dugué a formar part de >b>Joventuts Musicals, la Coral Universitat de les Illes Balears o Collegium Vocale.

Amb la percussió ha format de grups com Pecussí o no, 8 vents i ha col·laborat en moltes ocasions amb la Banda Municipal de Palma o l’Orquestra Simfònica de les Illes Balears, a més d’altres petites orquestres i bandes de Mallorca.

En el mes del 2011 és director de la batucada Realment Sonats, ara anomenada Deixonats, amb la qual s’han convertit en un referent de la tradició dels correfocs de l’illa. A més, és membre fundador i del grup lilFunk, projecte de funk jazz de vents i percussió.

És amb Carumbau, de la mà d'en Pep Lluís Cádiz que retorna, als anys 2000, al món tradicional. L’any 2017 s’incorporà a Roada.

Jaume Sibole
Jaume Sibole
Al violí de Roada hi trobem en Jaume Sibole, de pare americà i mare alaronera, començà amb la música de ben petit a l’Escola de Música de Sant Josep Obrer. El violí ha estat sempre el seu instrument principal, encara que la seva inquietud per aprendre i experimentar amb noves músiques el portaria a aprendre a tocar instruments com el baix elèctric i la bandúrria.

El 2013 fundà el grup revetler Madona, amb el que gira durant tot l’any per l’illa sonant a les millors festes. Té una estreta vinculació amb la música tradicional: de ben jovenet va formar part del grup de música tradicional Tralai, al costat del seu mestre Joan Pastor. Més tard tocaria la bandúrria amb la Rondalla Bellver, destacant la participació amb l’Orquestra Simfònica de les Illes Balears a les sarsueles “Doña Francisquita” i “El Barberillo de Lavapiés”.

La música coral també és part important de la formació d’aquest jove músic, vinculat fins l’any 2015 a la Coral Juvenil de Sant Josep Obrer i a la Capella Jove de la Seu, en el registre de baix. El mateix any s’incorporà al grup a cappella O’Veus, amb qui ha enregistrat un disc de curta durada amb el segell Ona Edicions, de Miquel Brunet.

Des de 2016 forma part de la banda que acompanya la cantautora Marga Rotger als seus directes, enregistrant una peça al disc tribut a Tomeu Penya “Illes dins un disc” l’any 2018 i amb qui ara es troba preparant el que serà el tercer disc de la cantautora mancorina.

L’any 2017 s’incorporà a Roada per aportar noves textures al grup.