Qui som
Roada

És un grup de folk i música tradicional de les Illes Balears nascut a finals de 2015 al Pla de Mallorca. Quatre companys, sempre vinculats a la cultura i arrels de la terra decideixen aportar el seu granet d’arena al ball obert a places creant i cantant històries properes en format jota, bolero i fandango. Roada va créixer en poc temps fins al format actual que consta de set components.

L’activitat fonamental del grup és la ‘ballada’ a places i així s’han recorregut l’Illa de Mallorca de poble en poble, amb més de 100 ballades a les seves esquenes. Al 2018 enregistren el seu primer disc que es presenta al Teatre de Lloseta i amb seguides presentacions en diversos teatres i locals de Mallorca i amb actuacions al Centre Artesà Tradicionàrius i a la Fira de Manresa a Catalunya. Amb el primer disc han estat finalistes als II Premis de la Música Balear (Premis Enderrock 2019) en la categoria de folk.

Roada presenta el seu 2n disc ‘Saó’, enregistrat als estudis d’Ona de Bunyola, de la mà de Miquel Brunet, durant l’any 2021. Un disc creat durant la pandèmia.

Guardonats als Premis Enderrock de la Música Balear 2022 com a millor disc de música folk per votació popular.

Santi Comas

LLAÜT | GUITARRÓ

Santi
Comas

En Santi Comas sona el llaüt i el guitarró a Roada. Ha estat sempre vinculat a la música popular. Comença aprenent a sonar la bandúrria de ben jovenet i de llavors ençà ha passat per diferents agrupacions de ball de bot com ‘Aires Santjordiers’, ‘Tamarell’ o ‘Carumbau’.

Cursa estudis professionals de guitarra al conservatori i de mestre de música a la UIB, així com també algunes classes a nivell particular i autodidàcticament de guitarra elèctrica.

Ha format part d’agrupacions com ‘de guitarres, orquestra de cambra‘, ‘Djazz3’, ‘Cop de Gas’ i ‘Etxem de Lloca’.

També ha participat com a guitarrista al musical ‘Grease’ de la productora BALEART MUSIC. Dins Roada és una part important en la creació de repertori propi.

GUITARRES

Pep
Fiol

En Pep Fiol és sonador de guitarres (acústica, clàssica i elèctrica).

Nascut a Son Sardina, és algaidí d’adopció, i es dedica al món de les arts gràfiques.

Apassionat per la música tradicional de la nostra terra ha format part del grup ‘Herbes Dolces’ des del seu començament (1988). Amb ells ha enregistrat tres discs: ‘Es darrer que tanqui’, ‘De prop’ i ‘Ma terra’.

Ha estat fabioler ‘oficial’ dels Cossiers de Son Sardina. Amb motiu dels 30 anys dels Cossiers, participà en la creació del Ball nou amb la incorporació de la figura del dimoni.

Ha estat guitarrista de la Big Agaidarts Bandi posteriorment de l’Smold Band, amb un estil molt variat.

És autor de la ‘Jota des rellotge’ (lletra popular).

 

Pep Fiol
Guiem Mascaró

BAIXISTA

Guiem
Mascaró

En Guiem Mascaró, d’Algaida, és el baixista de Roada. 

Ha estudiat piano, percussió i guitarra a l’Escola de Música d’Algaida i és mestre de música a Primària.

Ha estat integrant de diferents formacions musicals, com la Banda de música d’Algaidacom a percussionista (durant 25 anys), ‘Crit de Sang’ com a teclista o amb ‘Etxem de Lloca’; a més d’altres col·laboracions amb diferents bandes i grups. 

Duu molts d’anys vinculat a la música i cultura popular, ha format part de vàries agrupacions de música tradicional (participant a enregistraments i com a músic a festivals de ball). També forma part dels Cossiers d’Algaida’ com a dansaire.

Dins el repertori de Roada podem trobar algunes composicions pròpies seves.

CANTANT | ACORDIONISTA

Sebastià
Mut

En Sebastià Mut, piner de soca-rel i nét de xeremier, és el cantant i acordionista del grup. 

Estudià de més jove a l’escola de música d’Algaida, i seguí els seus estudis com a mestre de música i com a psicopedagog. Té iniciats els estudis de pedagogia musical al Conservatori Superior i està en actiu en el món de la música com a docent (pedagog i director de cor), com també com a músic en diferents formacions musicals, tals com ‘O’Veus’ (música a cappella), ‘Centimets & Family Band’ (música per a famílies) i ‘.CAT’ (versions en català).

Dintre del repertori de Roada podem trobar les jotes ‘Pinera’ i ‘de sa Roada’ i el ‘Bolero de Sa Font de Pina‘ com a composicions pròpies.

Sebastià Mut
Toni Nadal

FLAUTA | XEREMIES | PERCUSSIÓ

Toni
Nadal

En Toni Nadal, de ben petit a foguerons i beneïdes de Sant Antoni i Sant Sebastià on queda sempre embadalit del so de les ximbombes i de les xeremies. Als 18 anys, a Santa Eugènia, va aprendre a sonar les xeremies, i al 2001 s’estrena amb els xeremiers locals al Festival de Músics per la Llengua.

Des de l’any 2002 no han aturat de sonar com a Xeremiers de S’Arenalper tot Mallorca, així com també en ocasions a Catalunya i al País Valencià.

Amb ROADA sona les flautes, les xeremies i les percussions tradicionals.

A més, coneix i s’interessa pels vells mestres xeremiers, ja majors, els quals li inculquen l’estima per la tradicional colla de xeremiers i les ganes de seguir dignificant aquests instruments.

 

PERCUSSIÓ

Lluís
Segura

En Lluís Segura comença amb la música a l’escola Es Taller amb Carles Ponseti i na Marisa Roca, i a l’escola Mata de Jonc.

Tot i haver après la guitarra de la mà de’n Pere Fiol no és fins els vint i molt que entra en el món la percussió i estudia amb Susana Pacheco, Armando Lorente o Juanjo Guillen. Ha format part de Joventuts Musicals, la Coral Universitat de les Illes Balears‘ o Collegium Vocale.

Amb la percussió ha format de grups com ‘Pecussí o no’, ‘8 vents’ i ha col·laborat en moltes ocasions amb la Banda Municipal de Palma o l’Orquestra Simfònica de les Illes Balears. Actualment és director de la batucada ‘Deixonats’ i és membre fundador i del grup ‘lilFunk’, projecte de funk jazz de vents i percussió.

És amb ‘Carumbau’, de la mà d’en Pep Lluís Cádiz que retorna, als anys 2000, al món tradicional. L’any 2017 s’incorporà a Roada.

 

Lluís Segura
Sebastià Salvà

VIOLÍ

Sebastià
Salvà

Sebastià Salvà i Puig (Llucmajor, 1982) és professor ajudant doctor del Departament de Filologia Catalana i Lingüística General de la Universitat de les Illes Balears.

Té el títol professional de Música, amb l’especialitat de Violí, pel Conservatori de Mallorca (setembre de 2000). Va començar a estudiar música de petit, a l’Associació Amics de la Música de Llucmajor, amb els professors de violí Blai Justo, Roberto Moragón i Gabriel Martí.

Ha tocat amb diverses agrupacions de cambra (‘Orquestra de Cambra de Llucmajor’ i ‘Aula 98’), amb el grup de música tradicional ‘Torrat i Bullit’, i amb el grup de percussió ‘Percutrò’.

L’any 2023 s’incorporà a Roada.

© 2024 by Roada